Primena LED-a

Postoji širok spektar LED-ova, različitih nijansi boja i inteziteta svetlosti.

Za osnovnu rasvetu, renomirani proizvođači vrše odabir LED-a iz proizvodnog procesa, tako da u jednoj seriji lampi uvek bude jedinstvena boja i svetlosna moć.

Ustaljeni termin kod izvora svetlosti je pojam "temperature boje", koji na neposredan i nedvosmislen način govori o boji svetla (predstavlja boju, koju bi posedovalo apsolutno crno telo na datoj temperaturi).

Npr., neutralno-bela svetlost ima temperaturu boje od 4200 Kelvina.

Zato, kvalitetni svetlosni izvor mora posedovati LED-ove iste serije (Single Binnings), kako bi se eliminisala vidljiva i neprijatna nejednakost boje, koja je veoma uočljiva kod proizvođača iz Kine (npr. razlike temperature boje od 3700 do 4500 Kelvina).


PCB-Power Circuit Board

Najvažniji deo kompletne konstrukcije.

Uglavnom se koriste PCB-i od FR4 materijala (plastika), koji nisu u stanju da ozbiljno ohlade LE-diode. Visoko kvalitetni proizvođači koriste IMS Boards (Insulated Metal Substrat), osim nas još samo par proizvođača.


Indeks Boje Svetla - CRI

Vrednost bi trebala da bude minimum 80, da bi se boje prirodno prikazale.

Ako se CRI nigde ne spominje i ako je <80, ne preporučuje se.


Temperatura boje svetla - Šta je stvarno prirodno?

Toplobela boja je definisana od 2700 - 3000 stepeni Kelvina.


Neutralna bela boja je od 4000 - 5000 stepeni Kelvina (najprijatnija za rad je 4200K).


Hladno bela boja svetla je od 5000 do 6500 stepeni Kelvina.

Tačna oznaka (xxxx K) uvek mora da stoji na pakovanju.


Svetlosna snaga

Snaga LED-lampi se često upoređuje sa snagom neonskih lampi, npr. "zamenjuje 50W". Snaga i kvalitet svetla se na osnovu baznih tehničkih podataka ne mogu porediti. Ovde je bitno da stoji koliko Lumena svetlosni izvor stvarno daje. Snaga u Watt-ima nije merodavna zbog različitog stepena iskorišćenja električne energije.


LED-Driver

Izbor odgovarajućeg napajanja je veoma bitan pri konstrukciji svetlosnog izvora jer omogućava odgovarajući životni vek LE-dioda > 50.000 sati. Visokokvalitetne LE-diode rade na konstantnoj struji (npr. 120mA), a napon je 12-58V.


Sve ispod 60V spada pod SELV-ekvivalent - bezopasno rukovanje.


Mehaničko-termičke komponente

Snaga i vek trajanja LE-dioda, najbitnije zavise od termo-menadžmenta LED-sistema. To znači, koliko dobro se proizvedena toplota odvodi direktno sa LE-diode.

Za to su bitni IMS-PCB-i, kao i aluminijumski modul, na koji se PCB-i montiraju. Takođe je bitno da lampe, velike svetlosne moći, imaju telo od lakog metala, ako je potrebno sa rebrima za hlađenje.